Anouk's stijl: Hoe blijf je positief in het geheugen van je publiek?

Sluit je niet af van het publiek

Een goede toespraak, een succesvolle presentatie, begint al voordat je de microfoon oppakt. Zoek contact met je publiek. Sluit je niet af door je in het toilet te verstoppen of achter je computerscherm te blijven hangen, of door een kleine mindfulness training te volgen, of door te wachten met de laatste voorbereidingen. Spring in de strijd, meng je onder de mensen, schud handen en zeg hallo, of je nu voor vijf of 500 mensen spreekt. Praat met elkaar, wees charmant, wees grappig, maak een praatje.

Het gaat er helemaal niet om het publiek te vertellen wie je bent, wat je kunt en welke grote projecten je al hebt geleid. Integendeel, het is soeverein om een zekere understatement uit te stralen - laat de mensen ontdekken wie je bent, leg niet alles meteen op tafel.

Stel in plaats daarvan vragen! Toon interesse in de mensen die even later je publiek zullen zijn. Maar blijf bij het onderwerp van je praatje, de presentatie. Weersta de verleiding om te stoppen bij een persoon die je al kent, leer nieuwe mensen kennen. Je moet streven naar drie tot vijf korte praatjes. Je vraagt je af waarom?

Aan de ene kant oliën de korte praatjes uw stem, waarop u even later zult moeten vertrouwen. Maar wat veel belangrijker is: wanneer u met uw presentatie begint, staan deze drie tot vijf mensen u vriendelijk te woord en glimlachen naar u omdat ze u hun aandacht hebben gegeven. Daardoor voel je je zelfverzekerder en vermindert de plankenkoorts. In het beste geval kunt u iets oppikken wat een van de toehoorders in een gesprek heeft gezegd en dat in de voordracht verwerken, misschien een zin die uw inhoud, uw stelling ondersteunt - des te beter.

Noem een van uw gesprekspartners kort en vriendelijk als het past. Daarmee verdien je sympathie. Je publiek zal denken: Wow, wat cool, zij/hij is geïnteresseerd in zijn/haar gesprekspartner en heeft de tijd genomen om met mensen te praten voor zijn/haar presentatie.

En last but not least: terwijl zij een praatje maken, heb jij geen tijd om nerveus te worden. De focus wordt volledig verlegd. Dat is goed. 😊

Dus, mengen en kletsen, ik hoop dat je veel plezier hebt!

 

Foto door Axel Breuer