Blijven hangen in het geheugen van uw publiek
Moet je een lezing houden, sta je als gast op een podium of moet je een toespraak houden? Ik geef je een paar heel eenvoudige gimmicks waarmee je je op een positieve manier kunt onderscheiden van de massa. Laten we bij het begin beginnen. Het duurt slechts een tiende van een seconde om een eerste indruk te maken. Wees je ervan bewust dat deze indruk voor veel toehoorders hetzelfde is - dus als iemand je meteen leuk vindt, heb je waarschijnlijk hetzelfde effect op anderen.
Het begin
Begin anders dan anderen! Waarom? De eerste seconden zijn het belangrijkst. Het publiek zal beslissen: Aardig of niet aardig. En of ze nieuwsgierig genoeg zijn om naar je te luisteren. In de eerste twee minuten van je presentatie heb je de grootste aandachtsspanne van het publiek. Jij beslist: Blijf ik luisteren of haak ik af, ga ik uitweiden? Stel je voor dat je spreekt over wat je na aan het hart ligt, je hebt enorm veel moeite gedaan voor je voorbereiding en je publiek denkt na over wat ze die avond zullen eten of haalt collectief hun mobieltje tevoorschijn om te surfen. Niet leuk.
Vermijd dus standaardbeginwoorden als "Mijn naam is...Leuk dat u komt...". Verveel je publiek niet, maar verras ze! Begin met een schattingsvraag, een kort (!) verhaal, een video, laat een bijzondere foto zien, betrek het publiek bij een kleine quiz of vertel een grap. Ik vertel je graag mijn favoriete manier om te beginnen in mijn workshop "Succesvolle presentaties - spreken voor groepen, haal het beste uit jezelf!".
Na het ongewone begin kun je dan de standaarden brengen als je wilt, je naam en het thema delen.
Het belangrijkste is: begin altijd anders en daag je creativiteit uit. Zo loop je niet het risico steeds weer in dezelfde presentatie te vervallen. Je publiek zal je er dankbaar voor zijn - en je presentatie blijft ook voor jou levendig.