De meesterlijke drie

Tijdens mijn eenjarige studie aan de German Speakers Academy (GSA) in 2016, waar ik afstudeerde als "Professional Speaker", leerde ik dat ik na jaren ervaring nog steeds niet alles wist over podiumpresentatie en goed presenteren.

Bovenal heb ik op de Academy geleerd: Er is de magische drie: Drie factoren, drie tips, drie trends, drie do's & drie don'ts. Dit omvat ook de indeling van de presentatie/lezing. Dat vereenvoudigt veel. Vroeger gaf ik tien tips, meldde ik twintig trends of noemde ik zeven do's & don'ts. Wat een overload aan informatie... Het is duidelijk dat het publiek uitschakelt.

Mijn tip is dus om drie punten te noemen, de andere als hand-out uit te delen of stukje bij beetje te publiceren als blogpost of Facebook-post. Wie echt geïnteresseerd is, leest ze ook na de lezing door. Het is ook een goede manier om contact te houden met het publiek en het zo nodig te intensiveren.

Als u het te moeilijk vindt om de belangrijkste drie punten eruit te lichten, moet u op zoek gaan naar drie pakkende algemene termen, waaronder u dan bijvoorbeeld negen korte tips kunt scharen. Maar minder is meer: ik volg mijn regel van drie consequent - tenzij ik op hetzelfde evenement ben als andere GSA-afgestudeerden ;-), die natuurlijk ook de driedeling hebben geïnternaliseerd. Dan kies ik twee of vier punten, zodat ik me onderscheid van de groep.

Nog een tip: Als één ding voor mij bijzonder belangrijk is, doe ik het zoals de detective uit de serie "Columbo", die aan het eind zegt: "Nog één ding! Dit alleen al zorgt ervoor dat ik weer ieders aandacht krijg, want het is duidelijk dat er nog iets belangrijks komt. Of het nu een vierde punt is dat stiekem is toegevoegd, een grappige bijdrage of een aspect waarover ik wil nadenken.

Maar over het algemeen komen alle goede dingen in drieën. Ik neem deze regel ter harte en moedig alle sprekers aan hetzelfde te doen. Denk altijd aan Goethe, die wist: de meester toont zich in zijn beperkingen!