"Een mooie make-up maakt altijd indruk"

In mijn laatste blog geef ik geen antwoorden, maar stel ik vragen. Je kunt niet praten over het perfecte podiumoptreden zonder het ook over het uiterlijk te hebben. Daarom heb ik een absolute make-up expert geïnterviewd: Renate Susan, visagiste, 78 jaar oud, absoluut make-upgek - en mijn lieve moeder.

Mama, waar moeten wij vrouwen op letten als het om make-up gaat?

Renate Susan: Er zijn verschillende soorten make-up: We maken onderscheid tussen dag-, avond-, toneel- en fotomake-up. Een theaterpodium is iets heel anders dan een podium dat je betreedt om een lezing of een toespraak te houden.

Voor alle make-up geldt echter: lichte kleur benadrukt, donkere kleur dekt af. Concreet: Als u donkere kringen of diepliggende ogen hebt, breng dan een lichtere tint aan rond de ogen. De make-up zelf mag niet meer dan één huidskleur donkerder zijn dan uw eigen huidskleur. Wilt u echter een prominente kin optisch "verminderen", breng dan make-up aan die een tint donkerder is.

Het mag nooit te maskerachtig zijn, tenzij het een Shakespeariaanse productie is. Daarom klop ik de foundation die ik aanbreng met een vochtig sponsje af met vochtige vingers, zodat ik het teveel wegneem en de huid er zacht uitziet. Aan het eind breng ik een licht poeder aan op de huid. Het gezicht ziet er dan mooi egaal en mat uit.

Moet je ook je nek en handen opmaken?

Renate Susan: Dat maakt vaak een grote puinhoop. Ik raad gezichtsbruiners aan voor handen en hals, dan hoef je er geen make-up op te doen en blijven je kleren schoon.

Hoe werkt de make-up het beste?

R.S.: Het losse poeder aan het eind is belangrijk. Het fixeert de make-up, zodat hij goed blijft zitten gedurende de dag. Ik breng het poeder aan met hetzelfde sponsje dat ik gebruik voor foundation.

Het cruciale bij make-up variaties is hoe zwaar je oogmake-up, blush en lippenstift aanbrengt. Dat hangt af van de afstand tot het publiek. Voor toneelvoorstellingen kan het wat sterker zijn omdat het publiek enkele meters verderop zit. Voor een normale make-up overdag of een tv-optreden met close-ups zou ik altijd zachte kleuren gebruiken.

Op grotere afstand benadrukt u de ogen meer, zodat ze groter lijken en meer stralen. Op het podium of bij avondmake-up kunt u beter een donkerdere oogmake-up gebruiken.

Ik heb onlangs hangende oogleden gekregen, hoe moet de oogmake-up dan gedaan worden?

R.S.: De beslissende factor is of de ogen hangend of diepliggend zijn. Ik zou nooit een lichte oogschaduw gebruiken op hangende oogleden, hooguit net onder de wenkbrauw. De oogschaduw wordt meestal aangebracht op het ooglid in de richting van de haargrens en een klein lijntje van dezelfde oogschaduw wordt onder de ogen aangebracht - bij voorkeur een lichtbruine.

Ook de wenkbrauwen moeten naar behoefte worden benadrukt - iets sterker voor langere afstanden, subtieler overdag en buitenshuis. Denk eraan: de make-up onder de ogen moet één tot twee tinten lichter zijn, de rest van de make-up maximaal één tint donkerder.

Helaas zijn mijn wimpers niet zo opvallend dik of lang. Wat moet ik doen om mijn ogen er beter uit te laten zien?

R.S.: Het is heel belangrijk om altijd een KOUDE mascara aan te brengen, zodat de wimpers het oog openen. Breng onderaan en bovenaan goede mascara aan, bij voorkeur met waterproof mascara. Eyeliner moet worden aangebracht in een donkere tint (bruin of zwart), afhankelijk van de grootte van het oog. Voor bruine ogen altijd zwart gebruiken, voor andere bruin. Dit moet gebeuren voordat u mascara aanbrengt!

Tegenwoordig laten veel mensen valse wimpers plakken, heel interessant. Het maakt het oog prachtig stralend en open, en het ziet er van een afstand geweldig uit. Het heeft een geweldig effect.

Mama, gedurfde of lichte blush, wat raad je aan voor de look?

R.S.: De blush wordt altijd rond de jukbeenderen aangebracht. Als de kin of de jukbeenderen bijzonder opvallend zijn, moet een lichtbruine tint van een vast poeder licht over de make-up (als schaduw) onder de blush worden aangebracht, zodat ze teruglopen.

De kleur van de blush wordt gekozen aan de hand van het type lippenstift en de huidskleur, de beste tint voor iedereen is lichtroze, daar kun je nooit mis mee gaan.

En wat doe ik met de lippenstift? Wat adviseert u ons vrouwen om te doen?

R.S.: Ogen en lippen zijn het belangrijkst. De lippen worden zeker geschetst met een contourpotlood. Zeker! Afhankelijk van de grootte van de lippen geldt:

Een lichte kleur accentueert de lippen, een donkere doet ze terugkomen. Rode lippenstift is afgestemd op de kleding. In principe past deze kleur bij iedereen, maar het hangt af van de kleding.

Ik heb altijd het gevoel dat de make-up heel snel weer weg is. Hoe blijft het fris?

R.S.: Als de make-up in de loop van de dag in de plooien rond de ogen, het voorhoofd of de mond gaat zitten, helpt het om er met vochtige vingers nog eens overheen te gaan en het af te kloppen om het fris te houden. Breng natuurlijk altijd opnieuw lippenstift aan en kijk nogmaals in de spiegel voordat u het podium opgaat.

Wat moeten vrouwen doen die niet van make-up houden?

R.S.: Als ze van natuurlijk houden, moeten ze zelf beslissen, iedereen heeft zijn eigen smaak. Ik denk gewoon dat een mooie make-up altijd indruk maakt. Met make-up zie je er overdag, 's avonds en op het podium stralender uit. Je ziet er ook verzorgd en fris uit, je hebt meer uitstraling.

Hoe blijft de huid fris als ik elke dag make-up opdoe?

R.S.: Het is belangrijk om 's avonds de make-up grondig te verwijderen, een tonic te gebruiken en een nachtcrème aan te brengen. Breng altijd een dagcrème aan onder de make-up.

Mijn persoonlijke tip:

Voor speciale gelegenheden laat ik altijd make-up doen, zodat het er nog professioneler uitziet. Natuurlijk heb ik soms mijn moeder aan mijn zijde, wat echt geweldig is, maar ik heb ook een visagist ingehuurd voor 100 euro. Vooral op dagen dat het uiterlijk heel belangrijk is en ik me extra mooi en zelfverzekerd wil voelen. Vaak zijn er fotografen die foto's maken van een evenement - en ook van de sprekers. Natuurlijk wil je goed overkomen. Je kunt de foto's achteraf altijd opvragen en gebruiken voor je eigen social media kanalen. Het is ook belangrijk dat het haar goed zit. Indien mogelijk ga ik voor mijn optredens altijd naar de kapper. Een visagist en een kapper - het loont de moeite. Ik kan het alleen maar aanraden, vooral degenen die niet graag of niet goed zijn in het zelf doen van hun make-up.

 

Renate Susan heeft zes decennia lang als visagiste gewerkt, waarvan 50 jaar bij de WDR, maar ook bij het theater en de opera. Ze reisde voor de firma Revlon (en dat zonder navigatiesysteem...) door heel Duitsland om make-up trainingen te leiden, op TV werkte ze onder andere voor de "Samstag Nacht Show", "Stefan Raab Show", "Die Aktuelle Stunde" of "Bios Bahnhof". Hulk Hogan, Michael Douglas, Hildegard Knef, Peter Ustinov en Mary Roos hebben hun make-up door haar laten doen voor hun optredens. Mijn zus en ik zijn opgegroeid met poederdonsjes, lipgloss en wimperkrullers en vonden het heerlijk om "in de make-up" te zitten en te kijken hoe onze moeder mensen opmaakte met alle kwasten en kleuren. Mijn moeder is een rolmodel voor mij, vooral omdat ze altijd van haar werk hield en er gepassioneerd over was.

 

Mijn moeder en ik wensen alle vrouwen een glamoureuze uitstraling!

Anouk & Renate Susan