Succesvol presenteren - hoe u uw publiek voor u kunt winnen

Door Anouk Ellen Susan

 

Je bent een professional in je vakgebied, de absolute expert, je kunt van alles gevraagd worden over je onderwerp. Maar als je al die kennis in een handige lezing moet verpakken en aan een publiek moet presenteren, slaat de onzekerheid toe. Glossofobie is de angst om voor een publiek te spreken.

Het goede nieuws is: u bent niet de enige met deze angst. Drie van de vier ondervraagden geven toe deze onaangename situatie te kennen. Het slechte nieuws is dat wijsheden als "Je krijgt geen tweede kans op een eerste indruk" maar zeer beperkt helpen. Dergelijk advies kan zelfs de druk verhogen die u al voelt.

Maar met de juiste voorbereiding en mijn hulp kan iedereen leren de angst te overwinnen. En daarom zal ik op mijn website gaandeweg tips geven over hoe je een goede en overtuigende voordracht of een inspirerende presentatie geeft.

 

Laten we beginnen met de eerste drie hulpmiddelen:

Het belangrijkste is de voorbereiding. Wie is mijn publiek? Tot wie richt ik mijn toespraak? Hoe meer je weet over je publiek, hoe beter je je spreekbeurt kunt afstemmen op hun interesses. Het gaat erom dat je het publiek oppikt waar het is. Het publiek moet zich aangesproken en vooral gezien en begrepen voelen. Zoek dus vooraf alles uit wat je kunt. Leer je geadresseerden kennen: Wat voor soort bedrijf is het? Wat is de filosofie van het bedrijf? Wie zijn de werknemers? Waar gaat het om?

Laat slim merken dat je weet waar de toehoorders mee zitten, wat hun dagelijkse problemen zijn. Pas ook de begroeting en de eerste zinnen aan om het publiek meteen voor je te winnen. Zo wordt de speech relevanter voor iedereen in de zaal en laat je een professionele en sympathieke indruk achter omdat wat je zegt niet overkomt als een standaard speech die je overal en altijd zou kunnen houden.

2. maak contact met je publiek. Spreek niet alsof je in een vacuüm staat, alsof er geen publiek is. Kijk mensen aan, glimlach, overtuig ze. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld retorische vragen te stellen, of door een korte dialoog aan te gaan met deze of gene. Blijf rustig, gun jezelf en je publiek een denkpauze, laat belangrijke zaken bezinken. En contact is niet alleen belangrijk tijdens de lezing. Ik heb goede ervaringen met het niet verstoppen in een stil kamertje voor mijn toespraak, maar me onder de mensen mengen, een beetje kletsen, hallo zeggen. Het is de beste manier om mensen voor je te winnen, om contact te maken. Vragen stellen, luisteren, een charmante gastvrouw zijn. Misschien kan wat besproken is dan spontaan in de lezing worden verwerkt - het gaat erom op hetzelfde niveau te komen, op ooghoogte met het publiek. Dat schept nabijheid, wekt interesse en vergeeft ook een eventuele verspreking.

 

3. blijf bij jezelf. In mijn workshop "Spreken in het openbaar" geef ik veel concrete tips. De knowhow uit mijn meer dan 20 jaar professionele ervaring en uit mijn studies om "Professioneel Spreker" te worden vloeien erin. Iedereen moet echter de hulpmiddelen vinden die het best bij hem passen. Mijn gereedschapskist zit vol hulpmiddelen voor een succesvol optreden voor een publiek. Niet alles is geschikt voor iedereen. Het belangrijkste is dat je trouw blijft aan jezelf, authentiek bent en uitzoekt wat jij toepasselijk vindt, wat bij jou past. Jij hebt JOUW onderwerp waarover je wilt praten. Ik steun je daarin.

Schitter met je passie voor je onderwerp - want die passie straalt af op andere mensen!