De Anouk Index: Loslaten & Lichtheid
Gewoon geen plan hebben...

Loslaten klinkt zo goed - en toch is het vaak zo moeilijk. Ken jij dit ook? Je bent gefixeerd op een doel, werkt er obsessief naartoe, en als je even de tijd neemt om in jezelf te kijken hoe het werkelijk met je gaat, voel je de kramp, de verbetenheid, de zwaarte. Geen wonder dat het doel niet dichterbij komt. Wat ontbreekt is nonchalance en lichtheid. Want het verbazingwekkende is: hoe minder gespannen we zijn, hoe gemakkelijker alles wordt. Wie zijn fixatie loslaat, wie erin slaagt los te laten, krijgt vaak waar hij al lang naar verlangt. "Loslaten en lichtheid" is daarom een belangrijk onderdeel van de Anouk Index, mijn gids voor je ego-upgrade.

Tijdens mijn pelgrimstocht op de Jakobsweg heb ik zelf het effect ervaren dat loslaten kan hebben. Het werd me daar duidelijk dat je niet altijd naar alles toe moet werken - zeker, doelen hebben is goed, maar sommige dingen kun je niet beïnvloeden door je te concentreren, maar juist door je blik in een andere richting te richten. Tijdens mijn wandeling kon ik tegen mezelf zeggen: Wat komt, komt en ik zal er blij mee zijn. Maar wat niet komt, komt niet. Want misschien is het gewoon niet zo bedoeld. Het is goed om dingen niet te willen forceren. In elke strijd verliezen we een beetje lichtheid. Soms merken we niet eens alle mooie dingen op die onderweg gebeuren, gewoon omdat we te gefocust zijn op één doel.

Vooral in het werk betekent loslaten ook dingen kunnen overdragen, kunnen delegeren. De meest succesvolle persoon is niet degene die ergens het meeste werk in steekt, die er keihard aan werkt. Dat kost energie en put je uit. Het is belangrijk om slim te denken en te werken, om op je team te kunnen vertrouwen, om je medewerkers dingen toe te vertrouwen. Ook om tijd te winnen voor andere dingen: Het leven is niet alleen werk. Mijn zus is psychologe, ze heeft veel mensen behandeld die een lang leven hebben geleid. Ze hebben allemaal hun problemen waar ze op terugkijken, waar ze in hun leven steeds weer tegenaan zijn gelopen. Niemand heeft gezegd: "Ik heb er spijt van dat ik niet meer gewerkt heb." Er is zoveel meer in het leven dan werk. En we zijn niet de enigen die altijd alles goed doen, alleen weten hoe het moet. Geef dingen uit handen, vertrouw het team. En sta ook imperfectie toe, bij jezelf en bij anderen. Wees niet zo streng voor jezelf en je team. Soms moet je dingen loslaten.
Natuurlijk is het een evenwichtsoefening om leven en werk zo in balans te brengen dat we gelukkig zijn. Dat we succesvol zijn natuurlijk ook. Afschakelen is in veel fasen van ons professionele leven niet gemakkelijk. Goede (!) afleiding helpt tegen de carrousel van gedachten: sporten, dansen, lezen. Kleine dingen zoals koffie en gebak met een goede vriend, een wellness-middag, een weekend in een andere stad.

Ik las iets heel moois, helaas weet ik niet wie het zei:
"Je hebt niet altijd een plan nodig. Soms moet je gewoon ademen, vertrouwen, loslaten en zien wat er gebeurt".

Met dit in het achterhoofd: Wees lukraak vandaag!

Tot ziens, je Anouk Ellen Susan