De Anouk Index: Ondeugden & Verliezers

Gelukkig ik, gelukkig jij - goed leven.

Een heerlijke maaltijd, een mooie ontmoeting, een ontroerend gesprek of gewoon een kopje koffie op het juiste moment: er is altijd wel iets dat ons gelukkige momenten bezorgt. We hoeven alleen maar te kijken. Soms is er een beetje training voor nodig om deze momenten bewust op te merken. Ik heb hier de afgelopen 100 dagen aan gewerkt en ik kan zeggen: het werkt! Mijn 100-dagen Happy Me Challenge zorgt ervoor dat ik de kleine dingen waardeer.
Dit is goud waard op dagen dat het niet zo goed gaat. Op dagen dat we ons de grootste verliezer voelen. Als in het verkeerde leven. Maar die tijden horen ook bij het leven. En weet je wat? Het is gewoon een slechte dag en geen slecht leven. Je mag soms verliezen. Ik ben er zelfs heilig van overtuigd dat het leven pauzes nodig heeft. In moeilijke situaties leren we het meest en doen we de meest waardevolle ervaringen op.
"Ondeugden en Losers" is daarom onderdeel van de "Anouk Index", mijn gids voor je ego-upgrade. Hoe zouden we belangrijke deugden als doorzettingsvermogen, crisismanagement of het vermogen om positief te denken kunnen leren als alles altijd op rolletjes zou lopen? Dat zou een onnatuurlijk leven zijn. Pauzes vormen ons, ik zou zelfs zeggen: ze scherpen ons karakter aan, maken ons interessant. En ons leven zou maar half zo kleurrijk zijn als we allemaal het rechte pad namen en altijd terugschrokken voor tegenslagen. We moeten leren ze onder ogen te zien, ze te beheersen. Zwakke punten zijn oké en onze ondeugden maken ons tot de persoonlijkheden die we zijn.
Ik pleit er dus voor dat we acceptatie oefenen wanneer dat nodig is. Voor mij houdt dit in dat ik niet gespannen ben, niet verbeten op weg naar succes. Als er dingen fout gaan in het leven - en dan? Wat ik geleerd heb in gênante, verschrikkelijke, onsuccesvolle situaties waarin ik liever weggelopen was, is: Toon altijd klasse en speel nooit de gek. Dit geldt voor mij in privé relaties, maar ook in het bedrijfsleven.
Ik wil nu graag terugkomen op de Happy Me Challenge. Het gaat om een verandering van perspectief. Het is heel eenvoudig en heeft een geweldig effect: upload 100 dagen lang elke dag een foto. Schrijf daarbij op wat je gelukkig maakt. En geloof me, we huppelen niet zomaar 100 dagen blij door de wereld, maar er is ALTIJD iets om dankbaar voor te zijn. Al is het maar de glimlach van een vreemde. Vooral op dagen dat hun opwaardeergevoel even weg is, kijken ze naar de foto's. Het geeft ze een superboost aan energie en - nog belangrijker - het laat ze glimlachen. Succes en welzijn zijn dus ook een kwestie van perspectief.

"Geniet van het moment, want het moment is je leven!"
De jouwe, Anouk Ellen Susan