Foto Axel Breuer Plan B

Interactie met het publiek

Een ander belangrijk stijlmiddel voor u als spreker is interactie met het publiek. Stel vragen die kunnen worden beantwoord door te wijzen, d.w.z. met ja of nee. "Wie van jullie woont ook in NRW?", "Wie is hier voor het eerst in Keulen...in deze evenementenhal / hotel / beurs?". Je kunt ook een zwakte toegeven, "bondgenoten" zoeken onder het publiek: "Wie van jullie gaat ook ALTIJD uit van het slechtste scenario?", bijvoorbeeld. Het hangt altijd af van het onderwerp van de presentatie en de geadresseerden die u wilt bereiken.

Vraag het publiek de hand op te steken of laat ze kort opstaan - natuurlijk moet het geheel niet te veel gebruikt worden, maar dat geldt voor alle dramaturgische hulpmiddelen. Het motto is: gebruik hulpmiddelen gedoseerd zonder het publiek te vervelen.

De vragen moeten ook zinvol zijn. Denk na over wat je wilt bereiken. Als iedereen die in NRW woont zijn hand heeft opgestoken, moet er iets interessants van u komen. "Dan is het je zeker overkomen dat..." Liefst onderbouwd met statistische cijfers, gegevens, feiten - maar alles in beknopte vorm. Je kunt ook een retorische vraag stellen waarbij je aanneemt dat bijna alle toehoorders het ermee eens zijn. Een instemmend en knikkend publiek voelt zich opgepikt en begrepen en staat open voor je verdere argumenten en inhoud.

Wees voorzichtig met schattingsvragen: Als je bijvoorbeeld vraagt naar het aantal Duitsers dat jaarlijks naar Nederland op vakantie gaat, en luisteraars bellen op: Acht miljoen! Dan zal je antwoord - het is nog steeds vijf miljoen - echt doordringen. Je laat geen indruk achter met dat antwoord.

U kunt ook een of twee toehoorders aan het woord laten - dit vertelt u iets over hen dat u vakkundig in de lezing of kort voor het einde weer kunt oppakken. Dit hangt echter af van hoe snel en spontaan je bent.

Over het geheel genomen maken interacties de lezing losser en bieden ze het publiek een afwisseling. Het publiek wordt automatisch aandachtig als het quasi rechtstreeks wordt aangesproken en betrokken.

Niemand zal dan uitschakelen terwijl u spreekt.