Het beste komt aan het einde

In mijn gimmicks die je zullen helpen een overtuigende lezing of een inspirerende presentatie te geven, ging het laatste over het belangrijkste: het begin

Veel van wat voor het begin van een lezing geldt, geldt naar mijn mening en ervaring ook voor het einde. Het is allesbehalve onbelangrijk welke uitgang u kiest. Een geslaagd einde zorgt ervoor dat uw woorden resoneren en effect hebben. En uw publiek zal zich u herinneren - in de beste zin van het woord.

Het einde

De conclusie van een toespraak/presentatie kan alles wat je wilt overbrengen verrijken - als het goed is. Veel sprekers zeggen gewoon: "Bedankt voor uw aandacht!" of flirten met "Ik hoop dat ik u niet heb verveeld." Helaas is dit saai.

Hoe zit het met het verrassen van het publiek aan het einde? Je kunt ze opschudden met een spannende draai aan je thema. U kunt een elegante link maken naar het begin van uw presentatie - en zo uw publiek herinneren aan het begin. Je kunt ze ook verrassen met een korte, slimme en charmante video of een krachtige foto.... - en, afhankelijk van het onderwerp van de voordracht, ervoor zorgen dat uw publiek de zaal volledig opgetogen verlaat.

Andere trefwoorden zijn: Roep op tot actie, zet het publiek aan het denken, ga de diepte in of speel muziek. Alles in variatie, het hangt natuurlijk altijd af van het onderwerp van de presentatie. Wat voor het begin geldt, geldt echter ook voor het einde: laat niets aan het toeval over, vertrouw er niet op dat je "met iets origineels zult komen".

U kunt op andere punten van het protocol afwijken - maar niet op deze belangrijke punten van uw presentatie. Het begin en het einde moeten goed doordacht en ingestudeerd zijn. Je kunt een andere keer spontaan zijn. Verzin aan het eind een clou die je publiek raakt, op welke manier dan ook. Geef je presentatie een waardig einde. Veel plezier ermee!