De Anouk Index: Lak & Leder

Heb je ruwe kantjes? Uitstekend. Toon contouren!

Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Ga je om met mensen die je eigenlijk niet wilt ontmoeten, maar je kunt niet duidelijk zeggen: het is niet goed. Ben je zo vriendelijk en aardig dat je hele omgeving zich door jou begrepen voelt? Dat is geweldig! Maar het is niet altijd goed om je teveel in te houden. Als je je altijd conformeert, word je gemakkelijk over het hoofd gezien.
Zelfmarketing 3.0, mijn upgrade voor een gelukkiger leven, bevat de door mij ontwikkelde Anouk Index. Aflevering voor aflevering licht ik nu in mijn blog de zeven elementen toe die bij mijn index horen. Deze afzonderlijke elementen vormen een leidraad voor jouw persoonlijke ego-upgrade. Mijn ervaring leert: het werkt. Probeer het uit!

Laten we beginnen met "lak en leer". Daarmee bedoel ik: Zeg nee. Geef tegenmaatregelen, eis wat je wilt en spreek je uit. Het heeft geen zin om altijd aardig te zijn. Vooral omdat het niet authentiek is. Niemand zal het je kwalijk nemen als je je niet meer aanpast aan de wensen van anderen. Integendeel: hoeken en kanten maken ons interessant, ze maken deel uit van onze persoonlijkheid. Probeer contouren te tonen, zeg duidelijk wat niet bij je past. Je zult zien: De wereld vergaat niet. Integendeel, er zal een heel ander effect optreden: Mensen zullen je met respect behandelen en je serieus nemen.

Onze persoonlijkheid heeft vele kenmerken. Daar hoort ook bij dat we soms niet goed gehumeurd zijn, dat we bepaalde problemen hebben met dingen of mensen die zich herhalen. Misschien willen we ze veranderen, of misschien accepteren we ze - liefdevol en vergevingsgezind zijn met onszelf, dat hoort er ook bij. Wie ruwe kantjes vertoont, heeft een goede band met zichzelf. Het is dus cruciaal om een bewustzijn te ontwikkelen van hoe het op dit moment met ons gaat. Vind ik de beslissing van de baas goed? Of krijg ik er buikpijn van? Heb ik het gevoel niet goed bij mezelf te zijn? Let op de signalen die je waarschuwen: hier gaat iets mis. En handel dan. Heb dan de moed om voor jezelf op te komen, om bij jezelf te blijven. Zelfs om soms NEE te zeggen!

Ik heb de term "lak en leer" bewust provocerend gekozen. Je ziet meteen de dominatrix voor je, op hoge hakken, met een zweep in haar hand en een genadeloos denigrerende blik. Natuurlijk bedoel ik niet dat je nu moet muteren in een persoon voor wie iedereen buigt. Het gaat niet om minachting voor anderen, cynisme of neerbuigendheid. Wat ik bedoel is:
Voel wat je nodig hebt en wilt en leer dingen te eisen, voor jezelf te zorgen zonder na te denken over wat anderen over je denken en hoe wat je zegt of doet zal worden ontvangen door de mensen om je heen. Als je altijd wilt behagen, zet je je eigen behoeften op een laag pitje. Hoe meer contouren we tonen, hoe meer waardering we krijgen.

"Het is belangrijk te beseffen dat ik zelf invloed heb op de werkelijkheid die ik ervaar."
(Wijsheid uit India)

Tot ziens, je Anouk Ellen Susan